Mașinile electrice au întrecut modelele diesel la înmatriculări în UE pentru prima dată

Iunie nu a fost doar cea mai fierbinte lună din ultimii ani. În aceeași lună, mașinile electrice au avut un sprint care le-a propulsat pe primul loc la înmatriculări în Uniunea Europeană în favoarea modelelor diesel pentru prima dată în istorie.

Mașinile diesel, unele dintre modelele preferate ale șoferilor europeni, au fost depășite recent de alternativa pe baterii, potrivit oficialilor de la Asociația Europeană a Producătorilor de Automobile. Electrive citează organizația că mașinile pe baterii au înregistrat cu 66.2% mai multe înmatriculări în luna iunie a anului 2023, cu un total de 158.252 unități, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Astfel, cota mașinilor electrice în UE a crescut la 15.1%, de la 10.7%, în vreme ce cota modelelor pe motorină a scăzut de la 17.4% la 13.4% comparativ cu iunie 2022. Și cota mașinilor plug-in hibrid a scăzut ușor, de la 8.2% la 7.9% în iunie 2023.

Experții AEPA susțin că în prima jumătate a acestui an au fost înmatriculate peste 703.000 de vehicule electrice în UE, cu 53.8% mai multe decât aceeași perioadă din 2022. Datele preliminare de la Dataforce arată faptul că un model de autoturism le-a dominat pe toate celelalte, indiferent de tipul de combustibil folosit, respectiv Tesla Model Y, aceasta fiind cea mai bine vândută mașină în prima jumătate a acestui an în regiune.

Model Y a fost cu 7.000 de unități în fața locului doi, deținut de Dacia Sandero, iar Volkswagen T-Roc a fost a treia cea mai bine vândută mașină din Europa, cu 11.000 de unități mai puțin decât modelul Dacia. Tesla Model 3, un alt model de succes al producătorului american de vehicule, s-a clasat abia pe locul 50 în clasamentul celor mai bine vândute turisme în Uniunea Europeană.

În România, în prima jumătate a acestui an, cele mai înmatriculate mașini au fost cele pe benzină și modele full hibrid. Modelele diesel sunt în continuare mai dorite de șoferii Români decât cele complet electrice, cu o cotă de 11.5%, față de 9.5%.



Citeste si